26

apr

Nogometaši Luke Koper so nezasluženo klonili proti Mariboru!


Stadion Bonifika, gledalcev 2500, sodniki: Jug (Tolmin), Žunič (Kranj) in Bensa (Kojsko). * Strelec: 1:0 Tavares (44.). * Luka Koper: Simčič, Blažič, Halilović, Hadžić, Palčič, Čovilo, Guberac, Ivetić (od 86. Pilčić), Črnigoj (od 81. Lotrič), Galešić, Štromajer (od 65. Pučko).


Sobotni derbi, ki je na Bonifiko privabil kar 2500 ljubiteljev nogometa, so v veliki meri pokvarili tisti, ki bi morali poskrbeti za pravičen in "fair play" razplet na srečanju. V taboru FC Luke Kopra sicer zelo neradi komentiramo sodniške odločitve, saj nas preteklost uči, da so tovrstne analize, komentarji in opozorilo pristojnim bolj klic vpijočega v puščavi, na katerega odgovora ne bo, predvsem s strani tistih, ki jim je bil klic namenjen.

V soboto smo bili priče pravemu prvenstvenemu derbiju. Tekma, ki bi lahko povsem odprla boj za naslov državnega prvaka je v našem prostoru, po dolgem času vnovič prebudila zanimanje na nogomet. Na bonifiko so romali mladi in stari. Pred prodajnimi okenci in vhodom na stadion so se vile dolge vrste tistih, ki so želeli ponovno videti spektakel v najbolj oboževani športni panogi na zemeljski obli. Žal so jim ga ta večer vzeli, oz, pokvarili možje v črnem ( tokrat v vražje rdeči opravi ).

Spornih priložnosti je bilo ničkoliko. Od nedosojenih enajstmetrovk zaradi igranja z roko Jeana Philippea Mendya in Marka Šulerja, do očitnega prekrška za najstrožjo kazen nad Črnigojem, nedosojenega prostega strela po rušenju goljata Čovila v zadnjiem napadu in še bi lahko naštevali. Sredi drugega polčasa je Damir Hadžič zaradi nenamernega igranja z roko prejel rumeni karton, Miroslav Čovilo pa po ugovarjanju zaradi te sodniške odločitve še enega. Na nasprotni strani je bil kriterij ( primer Mendy) povsem drugačen. Prosti strel, po katerem je padel zadetek za zmago Maribora si je nekdanji napadalec Luke Kopra priigral z odličnim igralskim vložkom in valjanjem po travi Bonifike. Sodniki so nasedli, kot tudi nekaj sekund prej, ko bi morali po "avtu" gostov na koprski polovici žogo dodeliti rumeno modrim, a so jo vijoličastim.

V tako izenačenem derbiju, kot smo ga videli v soboto, odločajo malenkosti in prav te so tokrta jeziček na tehtnici prevesile na stran Mariborčanov. Ali je bilo to potrebno ? Za dvig kakovosti celotnega slovenskega nogometa in Prve lige zagotovo ne. Tako zanimivega ligaškega tekmovanja, kot smo mu priče letos, vse od osamosvojitve še ni bilo. Zasluge za to gredo vsem prvo ligašem, ki so očitno naredili velik kvalitativni korak naprej. Ali to drži, bomo videli že poleti, v kvalifikacijah za Evropsko ligo in Ligo prvakov, že sedaj pa je na dlani, da bodo korak naprej morali narediti tudi v sodniški organizaciji in "svoje može" adekvatno pripraviti na očitno vse bolj zahtevno domače tekmovanje, v upanju, da ga v prihodnje ne bodo odločali tisti, ki za to niso poklicani temveč nogometaši, na igrišču.   

Vir: www.fckoper.si

 

Lokacije naših športnih objektov

© 2014 Zavod za šport MOK
NA VRH